מדוע אנשים מוכנים לשלם יותר על מגורים עם נוף לים?
בני אדם נוטים להעדיף נופים מסוג מסוים על פני נופים אחרים. קיימת בעיקר העדפה לנופים שמילאו תפקיד מהותי ושימשו תפאורה באבולוציה של האדם, ושהיוו חלק אינטגרלי מסביבת החיים שלו, דוגמת חוף ים, שדות ירוקים, עצים, אגמים, נהרות, חיות וכיוצא באלה.
החוקר האנגלי פרופ' מייקל דפלדג', בחן לפני מספר שנים את הקשר בין סביבות טבעיות שונות לבריאות האדם. במסגרת אחד הניסויים שערך לבדיקת הקשר בין מקורות מים ומצב הרוח, הוצגו בפני מאות נבדקים תמונות של נופים מהטבע ונופים עירוניים שונים ששולבו בהם מקורות מים טבעיים דוגמת ימים ונחלים, ומלאכותיים דוגמת מזרקות ותעלות מים. בניסוי נמצא כי לתמונות שכללו בתוכן מקור מים הייתה השפעה חיובית יותר על הנחקרים מאשר תמונות עם נופים ללא מקורות מים. יתרה מכך, נצפתה העדפה ברורה של נחקרים לתמונות עם מקורות מים גדולים, כך שככל שמקור המים היה גדול יותר ההשפעה עליהם היתה חיובית יותר.
ההשפעה החיובית של הים על האדם
אין תמימות דעים לגבי הסיבות להשפעות החיוביות של הים על האדם והן רבות ומגוונות. ישנן השערות הקשורות לשלב באבולוציה של בני האדם בו הגיעו לראשונה לאזורי חוף והחלו לצרוך מזון ים עשיר באומגה 3, מה שהביא להאצה בהתפתחות מוחם. השערות אחרות מתייחסות לסטטוס הראשוני והבסיסי ביותר של האדם כעובר ברחם מלא מים. וישנן השערות המתייחסות לאפקט החיובי של גלי הים כתוצאה משחרור יונים חיוביים לאוויר המעודד שחרור של הורמונים התורמים לשיפור ההרגשה הכללית דוגמת אנדרופינים וסרטונין, ומגבירים את קצב זרימת הדם והחמצן בגוף.
אף על פי כן, חשיפה איכותית וממושכת יותר לים בכלל ולנוף ים בפרט משפיעה לחיוב על הבריאות הפיזית והנפשית של האדם, וכנגזרת של כך על מוכנותם של אנשים להתגורר בסביבה המאפשרת חשיפה לים, גם כאשר הדבר כרוך בתשלום גבוה יותר על דירת המגורים.
האטרקטיביות של הנוף
במחקר היחיד שנעשה בארץ על השפעתו של נוף על שוויין של דירות מגורים בבניה רוויה ובוצע על ידי השמאי הממשלתי הראשי, נבדק מהו ערכם הכספי של סוגי נוף שונים. במחקר נמצא כי ערך ואיכות הנוף באים לידי ביטוי בנכונותם של אנשים לשלם יותר עבור דירות מגורים המשקיפות לנוף. על פי המחקר, מלבד למאפיינים הפיסיים של הדירה, תשומת הלב של הרוכשים מופנית בין היתר לאיכות החיים שדירת המגורים יכולה להעניק, שנגזרת בין היתר ממידת האטרקטיביות של הנוף בעיניהם, כפי שהם חווים ותופסים אותו. עוד נאמר במחקר כי מבין כל סוגי הנוף, ה"נוף הכחול" בולט מאוד מבחינת השפעתו החיובית על ערכם של בתי מגורים, כאשר תרומתו של נוף המשקיף לאגם לשוויים של בתי מגורים נעה בין 4% ל-12% בעוד נוף לים מוסיף לערך הדירה בין 1.7% ל-3.4%.
ליאת דנינו ישראלי, סמנכ"לית שיווק ומכירות אפריקה ישראל מגורים: "לאנשים שונים העדפות שונות לגבי הנוף המועדף עליהם. טרם שיווק של
פרויקט מגורים חדש אנו שמים דגש רב על הערכת שווי הנוף הנשקף מדירות הפרויקט, מתוך הבנה שהוא מושפע מאוד מהערכה החברתית שמקנים לו. הבדלים בהערכת סוגי נוף ומוכנותם של רוכשים לשלם יותר על נוף שנתפס בעיניהם כייחודי, צפויים להוליד הבדל של עשרות אחוזים בין מחירי דירות שונות, אפילו כשהן ממוקמות באותה הקומה של אותו בניין מגורים".
"ההתייחסות כלפי אותו הנוף אף עשויה להשתנות לחלוטין בהתאם למיקום וכאשר הוא אינו עומד בפני עצמו, אלא משווה ביחס לנוף אחר. לדוגמא, בקומה ה-10 בפרויקט סביון באגם בנתניה, של חברת אפריקה ישראל מגורים, נמצאות שתי דירות זהות, בנות 5 חדרים כל אחת, ששטחן כ-140 מ"ר והן כוללות מרפסת בשטח של כ-13 מ"ר. אחת הדירות פונה לכיוון מערב ונשקף ממנה נוף ים ואילו השנייה פונה מזרחה ונשקף ממנה נוף השמורה, שאף הוא מיוחד, אולם מאחר ונוף ים נתפס בעיני רוכשים רבים ליותר אטרקטיבי ויוקרתי, הדירה המערבית תומחרה בכ-80 אלף ₪ יותר מזו המזרחית".
בואו להתגורר בין הים לאגם - אודות פרויקט סביון באגם בנתניה
אפריקה ישראל מגורים השיקה לפני כשנה פרויקט טבע ייחודי בשכונת אגמים, המסתמנת כאחת השכונות החדשות והמבטיחות בעיר נתניה, פרויקט
סביון באגם. מגדל יוקרה בן 114 דירות בלבד, הנבנה בתוך שמורת הטבע שלולית החורף ונהנה מקרבה לשמורת האירוסים וממרחק של כ-900 מטר מהים.
במגדל דירות גדולות ומרווחות במיוחד בנות 4.5 חדרים ומעלה, שכולן נהנות מנוף לים ולשמורת אגם החורף. הפרויקט נמצא בסביבת מגורים אידיאלית למשפחות צעירות, האוהבות טבע ומחפשות אווירה שלווה משולבת בחיי פנאי עשירים.
לנוחיות הדיירים שולבו במגדל לובי עם חלל כפול, חדר כושר ועוד. יחד עם זאת, דיירי הפרויקט נהנים משירותי קהילתיים ענפים וביניהם: מוסדות חינוך, מרפאות, מרכזי קניות ובילוי, מגרשי ספורט, קאנטרי קלאב וטיילת הולכי רגל לאורך כל רצועת החוף.