האם זהו תור הזהב של הגנים התלויים?
במחקרים ארכיאולוגיים שבוצעו בעבר, התגלה כי משחר ההיסטוריה היה נהוג לשתול גנים תלויים בערים הקדומות, שהיו מנת חלקם של המעמדות הגבוהים, המלכים ובני האצולה בלבד.
גנים תלויים, הם גינות טבעיות הנראות כתלויות באוויר משום שהן צומחות על קירות אנכיים, טרסות מדורגות או מרפסות. על אף שקיימות עדויות לכך שכבר ב-2113 לפנה"ס לערך שומרים נטעו גנים בטרסות ובמגדלים, הגנים התלויים המפורסמים ביותר בעולם הוקמו רק בשנת 600 לפנה"ס, ואף נכללים ברשימת שבעת פלאי תבל, הלא הם גני בבל.
מונומנטים מהעבר
מלבד ערכם האמנותי, אסתטי ולעיתים פונקציונאלי (לבילוי או גידול ירקות למשל) של גני העבר המסורתיים, הם תפקדו כמונומנטים שנועדו לשקף מסר בעל חשיבות. בעת ההיא, הגנים שימשו בעיקר לצרכיי הנצחה, קדושה ודת, הצגת עוצמה ותהילה או הבעת אהבה.
גני בבל, שנבנו ונשתלו על ידי המלך נבוכדנצר השני עבור אישתו כמחווה של אהבה ונוסטלגיה למקום הולדתה, צמחו מטרסות מדורגות שהגבוהה שבהן התנוססה לגובה של 25 מטרים, כך שנדמה היה שהם עומדים תלויים באוויר. אמנם לא נמצאו עדויות מוחשיות וחד משמעיות בשטח בדבר קיומם של גני בבל, אך תיאור יופיים וייחודם נמצא בכתבים יווניים עתיקים.
גנים תלויים בעולם
אם חשקה נפשכם לראות גנים תלויים אמיתיים בהווה, קיימות בעולם המון דוגמאות לגנים תלויים טבעיים ומעשה ידי אדם, עתיקים ומודרניים, שניתן לבקר ולטייל בהם.
למשל, הגנים התלויים של ארמון בורמאו המפואר, באי היפה בצפון איטליה, איזולה בלה (Isola Bella). הגנים, שנבנו על ידי קרלו השלישי, בן למשפחת בורמאו, מקושטים בצמחיה עשירה, פסלים ומזרקות, מתפרשים על פני עשר טרסות מרשימות בגבהים שונים. קרלו השלישי שכר את טובי האדריכלים והאמנים של סוף המאה ה-17 והפך את המקום ל"אי ארמון" מוקף גנים תלויים מעוצבים בצורת ספינה, כדי להנציח את עוצמתה של משפחת בורמאו.
בפוטסדאם, גרמניה, ניתן למצוא גבעת טרסות המשתרעת על פני שטח של כ-85 דונם, שנבנתה עבור פרידריך הגדול ומשמשת כגן בוטני עצום. כל טראסה נחלקת ברצועת דשא ובעצי נוי, ובראש הגבעה ניצב ארמון סנסוני בעל כיפת טורקיז. את תחתיתם של הגנים התלויים, שמושכים תיירים ומטיילים רבים, מעטרות גינות צרפתיות קטנות, מזרקות מים, שיחי גדר חיה, עצי פרי, מקדשים ועוד.
גם בישראל קיימת גרסה עכשווית לגנים תלויים. הגנים הבהאים, שחולשים על פני תשע-עשרה טרסות במורדותיו של הר הכרמל בחיפה, מקודשים לדת הבהאית ומייצגים את הזיכרון ההיסטורי ואת המרכז הנוכחי של הקהילה העולמית. הודות לדינמיות שנוצרת מהמבנה המדורג של הטרסות, גני הבהאים מציגים מגוון של נופים, סגנונות ותחושות מחד, ומאידך שפה אחידה של סימטריה מאורגנת ומעוצבת למשעי.
עם השנים, הפכו הגנים התלויים מנישה המשויכת למלכים, בני אצולה והמעמד הגבוה בלבד, לנגישים וזמינים בכל מקום בעולם ולכל בני האדם. גם היום, לאחר הפיכתם של הגנים לנפוצים בכל שכבות האוכלוסייה ולצד האספקט האסתטי שנקשר בהם, הגנים התלויים עדיין מקושרים לערכים שליוו אותם בימי קדם: יוקרה ועושר, מייצגי סטטוס גבוה ואיכות חיים.
שומרים על איכות הסביבה
בנוסף לכך, כיום הולכת ומתבססת ההבנה לחשיבותם של הגנים התלויים כמענה הכרחי לבעיית איכות הסביבה, בעיקר במרכזי הערים הסובלים ממחסור בשטחים ירוקים. הגנים מאפשרים יצירת שטחים ירוקים וגידול צמחיה במקומות אורבניים צפופים ונעדרי מרחב לגינון ובכך מסייעים לשיפור הבידוד בבניינים, חוסכים בהוצאות מיזוג אויר, הופכים פחמן דו חמצני לחמצן, מנצלים מי גשמים, מסייעים להפחתת הטמפרטורה בעיר ועוד.
בעקבות מגמה זו, רשויות מקומיות ברחבי העולם במדינות דוגמת ארצות הברית, קנדה, סינגפור, יפן ואט אט גם בישראל, מעודדות יזמי נדל"ן להקים בניינים עם גנים תלויים וירוקים בגגותיהם, קירותיהם, מרפסותיהם ועוד. בישראל, תופעה זו הולכת וצוברת תאוצה בעיקר במרכז העיר המתחדש של ירושלים, הסובל ממחסור בשטחים ירוקים.
החזון של ירושלים
במסגרת חזון עירוני-תכנוני חדש בירושלים, השואף לשלב מספר שימושים מגוונים במרחב עירוני אחד שיהפוך ללב פועם 24 שעות, מושם דגש רב על ניצול של המשאבים הקיימים בעיר באופן מירבי, באמצעות שילוב של מלונאות, מסחר, מגורים, מוסדות תרבות, תחבורה ציבורית ובד בבד גם גנים אורבניים תלויים, באותה יחידת שטח.
לדוגמא, במסגרת התכנון האדריכלי של מבנה המגורים חצר הנביאים, הממוקם ברחוב הנביאים, ועל מפגש הרחובות הלני המלכה ומונבאז, במתחם המשלב בתוכו מלון בוטיק וקומת מסחר, הוחלט ליצור עבור הדיירים המתגוררים במבנה גן סגור פרטי וירוק, מרוצף דק עץ ומקושט בפינות ישיבה. מאחר והגן ממוקם מעל לכיכר העירונית המרכזית המהווה את הכניסה הראשית למתחם ומתפקדת כשטח ציבורי, הוחלט לפתוח את הגן לסביבה החיצונית, ולבנות אותו כגן תלוי ופתוח שכל תושב בעיר יכול לראות וליהנות מיופייו.
יתכן כי יוזמות דוגמת אלה שצויינו לעיל, מהוות את תחילתו של תור הזהב של הגנים התלויים.